Peteklerin Altı Isınmıyorsa Ne Yapmalısınız ?
Son Teknolojik Cihazlarla Tıkanıklık Açma ve Su Arızalarını bulma konusunda uzman ekibimiz ile , Kalorifer petekleri, kombinin devir daim yaptığı sıcak suyun odaları ısıtmasını sağlarlar. Bazı durumlarda petek ısınmıyor veya peteğin altı ısınmıyorsa bu bir sorun olduğu anlamına gelir.
Petek Isınmıyor Ne Yapmalıyım?
- Isınmayan doğalgaz peteği için ilk yapılması gereken vanalarını kontrol etmeniz. Vanalar saat yönünün tersine açılır. Eğer kapalıysa açarsanız petek ısınır.
- Kombi basıncı kontrol edilir. Basınç belli bir seviyenin altına düşerse kombi arıza durumuna geçer. Kombinin göstergesine bakmayana kadar arıza durumunda olduğu fark edilmez. Kombi altındaki su takviye vanası açılır ve su takviyesi yapılır.
Neden Peteğin Altı Isınmıyor?
- Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır.
- Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur. Bu durumda peteğin temizlenmesi gerekir.
- Bazı durumlarda, petek bağlantıları yanlış bağlandığı için istenilen verim elde edilmeyebilir. Bağlantıların değiştirilmesi gerekir.
- Düşük ihtimallerden biri de, kalorifer peteğinin vanasında bulunan conta tıkanıklığa sebep olur.
- Kombiye yakın olan petek ısınıyor ama uzaktaki peteklerin alt kısmı ısınmıyorsa, reglaj ayarı yapılmalıdır. Reglaj ayarı sorununuzu çözecektir.
- Kombi filtresinin tıkanması sonucu da peteklerde sıkıntı yaşanabilir. Kombi filtresi temizlenmesi gerekir.
- Isıtma tesisatında bulunan bir kaçakta peteklerin altının ısınmamasına neden olabilir. Bu durumda termal kamera ile tesisat kontrol edilmeli ve kaçak tespit edilmelidir.
Petekten Ses Geliyor
Petekten ses gelmesinin farklı nedenleri olabilir. Petek ısınana kadar ses geliyor, ısındıktan sonra ses kesiliyorsa bu kalitesiz malzemeden yapılmış peteğin genleşmesinden kaynaklanmaktadır.
Su damlama sesine benzer bir ses geliyorsa eğer; bu petek içinde birikmiş çamurlaşmadan kaynaklanmaktadır. Petek temizliği yapılmalıdır.
Peteğin Havasını Nasıl Alabilirim?
Peteğin havasını almak çok basit bir iştir. Birkaç dakikanızı almaz. Bunu için yapmanız gereken;
Kalorifer peteğinin havasını, purjör vanasını gevşeterek alabilirsiniz. Elinizde purjör anahtarı yoksa düz tornavida ile vanayı gevşetin. Vanayı tam olarak açmayın. Vanadan su gelinceye kadar bekledikten sonra purjör vanasını tekrar sıkabilirsiniz. Böylece kalorifer peteğinin havası alınmış olur.
Yerden Isıtma Sisteminin Havasını Nasıl Alabilirim?
Yerden ısıtma sisteminde radyatör bulunmadığı için, havası kombi altındaki kollektörden alınır. Peteğin havasını almaya benzer. Bunun için kollektörün üzerinde bulunan purjör vanasını gevşetirsiniz. Saat yönünün tersine çevirerek açılır. Su gelinceye kadar bekledikten sonra, vanayı tekrar sıkın. Böylece yerden ısıtma sisteminizin havasını almış olursunuz.
Yerden ısıtma sisteminin havasını sık sık almak zorunda kalıyorsanız. Kollektörde bulunan kör tapa yerine otomatik hava purjörü takılırsa, hava almak zorunda kalmazsınız.
Kombi Filtresini Nasıl Temizlerim?
Kombi filtresi temizliği her yıl eylül/ekim ayında yapılması gereken rutin bir iştir. Uzman kişilere yaptırılması teknik açıdan daha uygundur. Ancak kendiniz yapmak isterseniz;
Kombi altında bulunan kombi filtresi, saat yönünün tersine döndürülerek açılır. Kombi filtresi eski bir diş fırçası yardımı ile temizlendikten sonra yerine takılır ve vanası sıkıca kapatılır.
Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?
Reglaj ayarının mantığı, bütün petekleri eşit şekilde ısıtmaktır. Kombiye en yakın peteği en az, en uzak peteği en çok açarak ısı dengesini eşitlemektir.
Her Şeyi Denedim Hala Peteklerin Altı Isınmıyor
- Bu durumda, tesisatınızda kaçak söz konusu olabilir. Bu işte uzman olan bir firmadan yardım almalısınız. Termal kameralar ile kaçağın yeri tespit edilir.
- Peteklerinizin içinde tortu birikmesi sonucu kaynaklanan bir sorunda olabilir. Yine bu işte uzman olan firmalardan destek alarak petek temizliği yaptırmalısınız.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Banyodaki havlupandan özel makinalar ile peteklere kimyasal ilaç gönderilir. Bu kimyasal ilaçla peteklerdeki tortular, kireçlenmeler ve tesisat boruları temizler.
Tıkanmış Peteği Kendim Temizleyebilir miyim?
İçinde çamurlanma olan peteği kendi imkânlarınızla temizleyebilmeniz için, peteğin bağlantılarını sökmeniz gerekir. Daha sonra peteği duvardan sökmelisiniz. Banyo veya bahçede peteğin içine tazyikli su tutarsınız. Ancak bütün işlemleri yapmanıza rağmen tam olarak temizlenmez. Çamurlaşmış olan tortu, tazyikli su ile petekten sökülmez. Bunun için profesyonel yardım almalısınız.
Petek Temizliği Yapılırken Petekler Sökülür Mü?
Herhangi bir tadilat durumu söz konusu değildir. Banyodaki havlupanın vanasından kimyasal ilaçlar gönderilerek petek temizleme işlemi yapılır.
Petek Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Sağlıklı ve sorunsuz bir kış geçirmek için 2-3 yılda bir petek temizliği yaptırmalısınız.
Düzenli Petek Temizliğinin Ne Faydası Olur?
- Tesisat sisteminde meydana gelecek olası sorunlara önceden müdahale edilmiş olur.
- Bu sorunların ilerde daha maliyetli ve uğraştırıcı sorunlar olması engellenmiş olur.
- Isıtma sisteminiz verimli bir şekilde çalışır.
- Kombiniz, tesisat içinde meydana gelen kireçlenme ve peteklerdeki çamurlaşmadan dolayı suyu pompalarken daha fazla enerji harcar ve yıpranır.
- Düzenli yapılan petek temizliği kombinizin ömrünü uzatır.
- Daha az enerji ile ideal ısınma sağlanmış olur.
Peteklerin Havası Nasıl Alınır ?
Peteklerin havasını almak için bir tesisat ustası çağırmanıza gerek yoktur. Çok basit ama dikkat isteyen bir iştir. Tabi her ısıtma sisteminin havasını almak farklıdır. Örneğin yerden ısıtma sistemlerinde petek olmadığı için sistemin havasını almak farklıdır. Peki, peteklerin havası nasıl alınır?
Panel Petek Havası Nasıl Alınır?
Panel petekler, bugün en çok kullanılan petek çeşitlerinden biridir. Hem az yer kaplaması hem dayanıklı olması, verimli olması ve ekonomik olması gibi avantajlarından dolayı çok tercih edilmektedir. Her petek modelinde hava yaparken, havasının alınması için pürjör vanası bulunur. Panel peteklerde de pürjör vanası bulunur. Pürjör vanasını açmak için pürjör anahtarı veya düz tornavida olması gerekir.
Pürjör anahtarı ile veya düz tornavida ile pürjör vanası saat yönünün tersine çeyrek tur kadar açılır. Dikkat isteyen kısım burasıdır. Kesinlikle pürjör vanasını tamamen açmayın. Çeyrek tur havanın çıkması için yeterlidir. Gerekirse yarım tur da açılabilir. Ayrıca pürjör vanasının altına bir kap tutarsanız çıkan su ortalığı kirletmez. Hava alma işlemi, peteğin içindeki bütün havanın çıkmasını sağlamaktır. Petek içinde hava varsa, siz pürjör vanasını gevşettiğiniz an hava çıkmaya başlayacaktır. Petek içindeki hava bittikten sonra pürjör vanasından su akar. Su aktığında pürjör vanasını kapatabilirsiniz. Bu işlemi yaparak kalorifer peteği havası alma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. İçinde hava olduğunu düşündüğünüz bütün peteklere bu işlemi tek tek uygulamanız gerekir.
Döküm Peteklerin Havası Nasıl Alınır?
Döküm peteklerin kalorifer havası nasıl alınır? Sorusunun cevabı ise; panel peteklerde olduğu gibi bazı döküm peteklerde pürjör vanası bulunur. Ancak eski tarz petek oldukları için bu pürjör vanaları görünmeyebilir. Aşırı boya yüzünden pürjör vanaları kaybolmuş olabilir. Bazen boya yüzünden pürjör vanası dönmez veya deliği tıkalı olduğu için hava çıkmaz ya da oksitlenme, pas gibi nedenlerden dolayı vana gevşemez. Bu durumda özel pürjör tapaları satılmaktadır. Bu tapalardan satın alarak, eski tapayı söküp aldığınız tapayı takmalısınız. Daha sonra radyatörün üst vanasını kapatarak peteğin havasını alabilirsiniz. Eğer satılan tapalardan bulamazsanız, bu durumda üst vanadan peteğin havasını almalısınız. Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Alüminyum Kalorifer Peteği Havası Nasıl Alınır?
Alurad Peteklerde hava alma işlemi panel radyatörlerin havasının alınması gibidir. Ancak alurad petekler hassas olduğu için biraz daha özen gösterilerek bu işlemin yapılması gerekir. Ayrıca alurad peteklerin havası alınırken, kombinin açık olması gerekir.
Peteklerin Havası Kombi Çalışırken Mi Alınır?
Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir. Kombi açıkken peteğin havası alınırsa bir kişinin de kombinin başında beklemesi gerekir.
Petek havası alınırken, kombi başında bekleyen kişi basınç düştükçe su takviye etmelidir. Aynı oranda bu iş yapılmalıdır aksi durumda kombi arıza kodu verir ve çalışmayı durdurur. Eğer kombi arıza kodu verirse, bütün peteklerin havasını alıp su takviyesi yaptıktan sonra kombiyi tekrar çalıştırırsanız sorun kalmaz.
Petekler Neden Hava Yapar?
Peteklerin hava yapmasının en çok görünen nedeni, tesisat ilk yapıldığında boru içinde kalan havadır. Boruların içinde kalan hava, kombi çalışmaya başladığında peteklerde birikmeye başlar. Zamanla peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engeller.
İkinci bir neden ise; tesisat sisteminizde su değişimi yaptığınız zaman, boruların içine hava girmesinden kaynaklanır.
Peteğin Hava Yaptığını Nasıl Anlarım?
Peteklerin hava yaptığını anlamanın en pratik yöntemi, peteğin üstüne elinizle dokunmaktır. Peteklerin üstü soğuk altı sıcaksa ve ya sol üst tarafı soğuk sağ üst tarafı sıcaksa ya da tam tersi ise petekte hava vardır.
Peteğin hava yapması bazen önemsenmez, ancak unutulmamalıdır ki; petek hava yapınca kombi gereksiz yere enerji harcar ve petekler sağlıklı ısınmaz. Bu durumda, sizin cebinize ekstra maliyet anlamına gelir.
Yerden Isıtma Sisteminin Havası Nasıl Alınır?
Yerden ısıtma sistemlerinde petek bulunmaz. Zeminden geçen borular sayesinde ısı elde edilir. Zeminden geçen borular, kolektör adı verilen ortak noktada toplanırlar. Yerden ısıtma sistemi hava yaptığı zaman hava kolektörde birikir. Kolektörde biriken hava, aynı peteklerde olduğu gibi pürjör vanasından alınabilir.